fbpx

Cakeandpancake

Place for Food and Travel

Немски Коледни Сладки

Със сигурност сте ги срещали още като “Немски Коледни Бадемови Лунички” или просто “Немски Коледни Сладки”. Предимно оформени като лунички, но съм ги виждала и като кръгла сладка. Без значение от формата, винаги са ми били много вкусни. Обожавам десерти, в които присъства бадемов аромат или бадемово брашно. Рецептата имам написана на откъснат лист от тетрадка от няколко години, когато с майка ми бяхме във Виена по време на Коледните празници. Там се видяхме с наша приятелка, която живее в Австрия повече от 20 години и която беше така добра да ми я сподели. В нейната рецепта има повече бадемов аромат и никаква ванилия, но намалих количеството бадем и прибавих шушулка ванилия, която обогати аромата и вкуса многократно!

Необходими продукти:

 • 1 ч.ч. меко масло;
 • 1/2 ч.ч. пудра захар;
 • щипка сол;
 • 1 ч.л. бадемов аромат;
 • семенцата от 1 шушулка бурбонска ванилия Kotanyi*;
 • 240 гр. пшенично брашно;
 • 140 гр. бадемово брашно;

* Шушулките от ванилия може да съхранявате в бурканче със захар. Така ще получите естествено ароматизирана ванилова захар.

Начин на приготвяне:

 1. Разбиваме маслото със захарта, ванилията, бадемовия аромат и солта.
 2. Прибавяме им брашната и омесваме меко тесто. Увиваме в прозрачно фолио и прибираме в хладилник за около 30 минути.
 3. Включваме фурната да загрява на 180С и си приготвяме тава за печене, върху която сме сложили хартия за печене.
 4. Оформяме сладките и печем за около 12 минути. Ако искате да ги оформите като лунички, разточвате и ако нямате резци с такава форма, можете да използвате две кръгли чаши с различна големина (Първо изрязвате голям кръг и после от него едно по-малко, оформяйки лунички).
  – Когато извадите от фурната, оставете да изстинат за около 10мин в тавата и пренесете върху решетка, за да изстинат напълно.
  – Съхранявайте в добре затворена кутия.

Да ви е сладко!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *